Oyunun Yararları

Oyun, çocukların dünyayı anlamalarına ve vücutlarının nasıl çalıştığını keşfetmelerine yardımcı olur. Verimli oyun zamanı deneyimlerini ve oyunun faydalarını keşfedin. Binlerce yıldır, düzenlenmemiş ve yapılandırılmamış olarak nesilden nesle geçerek, oyun bir çocukluk geleneği olmuştur. Dünya savaşları gibi büyük zorlu dönemlerde bile, çocuklar eğlenmenin yollarını bulmuşlardır. Psikolog ve araştırmacı yazar Joe L. Frost “ Çocuk Oyunları ve Oyun Ortamları Tarihi” isimli kitabında, çok fazla yapılandırılmış faaliyetler, dış alanların kaybı, aşırı ekran süresi ve artan akademik baskı karşısında bu asırlık geleneğin solmaya başladığından bahsetmektedir..

Oyunun Yararları

Oyunda önemli olan sonuçtan çok eylemin kendisinin olduğu unutulmamalıdır.
Oyun, çocukların kendileriyle ve başkalarıyla ilişkilerini besler. Stresi azaltır ve mutluluğu arttırır. Empati, yaratıcılık ve işbirliği duygularını oluşturur. Dayanıklılık ve farkındalığın artmasını destekler. Çocuklar oyun oynama fırsatlarından mahrum bırakıldıklarında, gelişmeleri önemli ölçüde bozulabilir.

Oyun o kadar önemlidir ki, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komisyonu ,oyunun her çocuğun temel bir hakkı olduğunu ilan etmiştir. Oyun hiç bir zaman anlamsız olmamıştır. “Gerçek işler” yapıldıktan sonra boş zamanda yapılacak bir şey değildir. Oyun, çocukluğun gerçek eseridir.

Çocuklar Oyun Yoluyla Ne Öğrenirler

Çocukların en iyi şekilde büyümesi için oyunun birincil araç olduğuna inanıyoruz. Aşağıda çocukların oyun yoluyla öğrenme yöntemlerinden bazıları verilmiştir:
• Çocuklar oyun oynarken, gelişimin her alanında ,bilişsel, fiziksel, iletişim ve sosyal-duygusal, becerilerini çalışma sayfalarında veya ekran zamanlarında elde edilemeyecek şekilde uygulayıp geliştiriyorlar;
• Oyun, çocukları çevrelerindeki dünyayla aktif bir şekilde meşgul ederek sağlıklı alışkanlıkları teşvik eder. Bu, çocuklukta obezite gibi birçok çocuğun bugün karşı karşıya olduğu sorunları giderir.
• Oyun, doğal bir stres giderici ve çocukların kaygıları ve korkularıyla çalışmalarına olanak sağlayan bir çıkış noktasıdır.
• Oyun, çocukların yeni fikirleri denemelerine ve önceki deneyimleri ile aktif araştırmaları arasında bağlantılar kurmalarına olanak tanır.
• Çocuklar oyun sırasında kendi kararlarını verirler; seçimleri ve bu seçimlerin doğal sonuçları arasında bağlantı kurmaya başlarlar.
• Oyun, daha sonraki yaşamlarda başarı için kritik öneme sahip olan öz kontrolün geliştirilmesini destekler. Çocuklar oynuyor çünkü dünyayı anlamak için derin bir istek duyuyorlar. Oyun, 21. yüzyılın bir becerisi olan öz kontrolün geliştirilmesinin tüm önemli yönlerini, duygularını düzenlemelerine, memnuniyetlerini geciktirmelerine ve başkalarıyla müzakere etmelerine olanak tanır.
• Oyunun spontanlığı, çocuklar materyallerle ve çevreleriyle etkileşime girdikçe risk almayı teşvik eder . Bilinmeyen duygusu, çocukların zihinsel esneklik ve yürütme işlevlerini geliştirmelerine yardımcı olur.
• Oyun, çocukların yeni fikirler denemek için dikkatli olmalarının yanı sıra kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı olur. Çocuklar oyuna dahil olduklarında, eldeki görevlerini tam olarak ortaya çıkarak zaman ve mekan bilincini askıya alırlar.
Ebeveynler İçin İpuçları

Çocuklar keşfetmek için açık uçlu ve planlanmamış zamanlara ihtiyaç duyarlar.

Öğrenme , çocuklarda yaratıcılığı beslemek için çeşitli şekillerde kullanılabilecek açık uçlu materyallerle en etkili şekilde gerçekleşir . Bloklar, kum, su, çocuk el arabası, küçük kürekler, rampalar, toplar vb. Oyunlarda uygulamalı materyalleri deneyin. Bazen nesnenin çocuk oyuncağı için amacı açıktır (oyuncak bebek tutmak ve ebeveyn gibi davranmak içindir). Bazen nesnenin oyun zamanı amacı sadece çocuğun yaratıcı ellerinde belirginleşir – bir çubuk sihirli bir değnek, bir bayrak direği, karıştırılacak bir şey veya hangi yöne gideceğini gösterecek bir işaretçi olabilir.

Deniz ŞENTÜRK
Uzman Psikolog

Bu yazılarda ilginizi çekebilir