Dinleme Becerisi

Çocuğunuzun söylediklerinizi dinlemesini istiyorsanız, bilmeniz gereken özel adımlar vardır. Bu adımlar, daha iyi bir ebeveyn olmanıza yardımcı olacak ve çocuğunuzun gelecekte olması gerektiği gibi saygılı ve merhametli bir insan olarak gelişmesine izin verecektir.

Çocuğunuz sizi en başından itibaren dinleyebiliyorsa, ona yaşam hakkında ve eğer ortaya çıkarsa belli durumlarla nasıl başa çıkılacağı hakkında çok şey öğretebileceksiniz. İlk kurulacak en önemli şey, siz ve çocuğunuz arasındaki güvendir.

Çocuğunuz size güvendiğinde, uzun vadede onu incitecek bir şey söylemeyeceğinizi ve bu nedenle ne söyleyeceğinizi dinleyeceğini bilecektir. Ancak, bu güveni oluşturmak kolay değildir. Bu nedenle, çocuğunuzun sizi şimdi ve gelecek günlerde dinlemesini istiyorsanız, atmanız gereken en az sekiz adımı bulunmaktadır.

1. Açık ve Net Bir Ses Tonuyla Konuşun

Yapmanız gereken ilk şey, net ve yüksek sesle ama bağırmadan konuşmanızdır. Çocuklar adlarının söylendiğini açık bir şekilde duyarlarsa size cevap vereceklerdir. Bu yüzden bir şey söylediğinizde öncelikle sesinizi duyabildiklerinden emin olmalısınız.

2. Çocuğunuzun Yalnız Size Odaklanmasını Sağlayın

İkinci olarak, konuştuğunuzda yalnızca size odaklandıklarından emin olmalısınız. Kaçıyorlar ve sizi dinlemek istemiyorlarsa dikkatini dağıtmadan sessiz bir ortam oluşmasını sağlayın. Bu şekilde, başka bir şey ilgilerini çekmeden, söylemek istediklerinizi sakince dinleyebilecekler.

3. Sakin Kalarak ve Sessizce Konuşun

Önemli bir şey söylemek zorunda kalırsanız daima sakinliğinizi korumayı unutmayın. Çocuklar saldırganlığa veya bağırmaya cevap vermeyecektir. Bunu yaparsanız, tedirgin olacak ve sonunda sizi hiç dinlemeyeceklerdir.

4. Çocuğunuzla Normal Bir Yetişkinle Konuşuyormuş gibi Konuşun

Buna ek olarak, çocuğunuzla bir yetişkinle konuşuyor gibi konuşmaya çalışın. Onlarla asla bebeklerle konuşur gibi konuşmayın. Normal bir şekilde konuştuğunuzda, çocuk henüz tam olarak anlamasa da söylediklerinizin önemini anlayacaktır. Siz konuşurken sessiz kalacak ve kesintisiz konuşmanıza izin verecek.

5. Fiziksel seviyesine inin

Yapabiliyorsanız, çocuğunuzla konuşmak için onun boyuna inin. Bu, ona bir üstün olarak bakmadığınızı hissettirecek ve güven duymasını sağlayacaktır. Bunu bebek konuşması yapmadan yetişkinmiş gibi konuşmakla birleştirirseniz, sizi her zaman hayranlıkla dinleyeceğini göreceksiniz.

6. Basit Kelimeler Kullanın

Anlayacağı kelimeleri kullan. Çocuğunuzla konuşacaksanız, konuşmanızı takip edebilmesi için yeterince basit olan kelimeleri kullanın. Ne söylemeye çalıştığınızı bilmiyorsa, konuşmanızın ortasında sıkılır ve dikkatini dağıtır.

7. Yapabiliyorsanız, Her Zaman Göz Temasını Sağlayın

Aynı zamanda çocuğunuzla konuşurken göz temasını korumaya çalışın. Bu şekilde, herhangi bir şey söylemeden önce çocukla güçlü bir bağlantı kurabileceksiniz. Konuştuğunuz herhangi biriyle göz temasını sağlamak çok önemlidir, çünkü gözlerinizden konuşurken içtenliğinizi ve konuşurken sizi dinlemesi için ona güvendiğinizi gösterebilirsiniz.

8. Sakin olun

Son olarak, çocuğunuzla konuşurken her zaman sakin kalmaya çalışmalısınız. Onunla konuşurken çok duygusal veya tedirgin olursanız, onun konuşmalarında da aynı davranışları görmeniz mümkün olacaktır.

Çocuğunuz sizinle konuşmak için güvende hissediyorsa, söyleyeceklerini dinlemekte zorlanmayacaktır. Onunla konuşmadan önce rahatlamasına yardımcı olmaya çalışın. Bu şekilde, çocuğu korkutmadan ya da herhangi bir şekilde hapsolmuş hissetmesini sağlamadan söylemek istediğinizi söyleyebilirsiniz.

Son Olarak;

Çocuklarınızla yapacağınız konuşmalarda her zaman öğretmen pozisyonunda olmaktan söylediği yanlış ya da eksik şeyleri tamamlamaktan kaçının. Böyle durumlarda çocuklar kendilerini sizin yanınızda rahat hissetmeyecek ve iletişim kurmaktan kaçınacaklardır.
Bunlar, çocuğunuzun hızlı bir şekilde söylediklerini dinlemesini istiyorsanız, size verebileceğimiz temel ipuçlarından sadece birkaçı. Önemli olan, konuşmaya başlamadan önce bile çocuğunuzla bağlantı kurabilmenizdir.

Deniz ŞENTÜRK
Uzman Psikolog

Bu yazılarda ilginizi çekebilir